Jei tinkamai rūpinsitės pelargonijomis, jos žydės iki pat vėlyvo rudens.

REKLAMA

Išbandykite šias namines trąšas, ir jūsų puoselėjami augalai bus aprūpinti pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis.

REKLAMA

Vadovaukitės žemiau pateiktomis rekomendacijomis, ir pelargonijos jus tikrai apdovanos nuostabiais žiedais.

Ne veltui pelargonijos vadinamos „balkono karalienėmis“.

REKLAMA

Tai – labai atsparūs ir dekoratyvūs augalai.

REKLAMA

Kaip tręšti pelargonijas?

Jei pelargonijos tinkamai prižiūrimos, jos žydi išskirtinai ilgai – nuo ​​gegužės iki pirmųjų rudens šalnų.

REKLAMA

Vis dėlto, vertėtų nepamiršti pelargonijas reguliariai patręšti.

Tinkamų trąšų galima įsigyti sodininkystės parduotuvėse, tačiau nesunkiai jas pasigaminsite ir patys.

REKLAMA

Svarbu pasirūpinti, kad vėlesniu žydėjimo laikotarpiu trąšose nebūtų per daug azoto.

REKLAMA

Tai gali apriboti gėlių augimą.

Trąšų gamybai puikiai tiks asiūklis ar dilgėlė.

REKLAMA

Asiūklių ar dilgėlių trąšos

Paruošti tokias trąšas yra labai paprasta.

REKLAMA

Ideali proporcija yra 1 kilogramas žalumynų ir 10 litrų vandens.

REKLAMA

Dilgėlę ar asiūklį tereikia nusausinti ir palikti pastovėti bent savaitę, nors kartais šis procesas užtrunka ilgiau (viskas priklauso nuo esamos oro temperatūros).

Trąšoms paruošti reikalingas uždaras indas, nes trąšos skleidžia stiprų, nelabai malonų kvapą.

REKLAMA

Paruoštame tirpale bus gausu kalcio, kalio, azoto, silicio, magnio, mineralinių druskų ir geležies, t.y., visko, ko reikia pelargonijų žydėjimui.

REKLAMA

Prieš laistant augalus šias trąšas reikia praskiesti vandeniu (santykiu 1:10).

Paruoštų trąšų turėtų pakakti visam sezonui, nes trąšos turi būti naudojamos saikingai.

REKLAMA

Tokiomis trąšomis galite tręšti augalus kartą per 2-3 savaites.

Česnakų apsauga

REKLAMA

Česnakai saugo augalus nuo kenkėjų ir ligų, todėl į dirvą verta įsmeigti keletą česnakų galvučių.

REKLAMA

Kaip užsiauginti gražiausias pelargonijas visoje gatvėje?

Pašalinkite sausas, nulūžusias dalis ir nuskabykite visus pumpurus (jei tokių yra), kad augalas be reikalo neišsektų.

REKLAMA

Pastatykite augalą šiltoje ir šviesioje vietoje. Palaistykite.

REKLAMA

Po 14 dienų pasirodys nauji ūgliai.

Tai – ženklas, kad augalas stiprėja ir gausiai žydės.

REKLAMA

Persodinkite į vazonus.

Vazonuose sluoksniuokite substratą  ir įmaišykite perlito.  Tai – puikus dirvožemio aeratorius, kuris sulaiko drėgmę ir kaupia iš trąšų gaunamas maistines medžiagas.

REKLAMA

Jei turite ilgesnį vazoną (apie 60 cm ilgio), į jį pasodinkite 5 augalus.

REKLAMA

2-3 savaites auginkite saulėtoje vietoje,  o nakčiai padėkite į šiltą vietą, jei naktys dar šaltos.

Šiuo laikotarpiu nužnybkite ilgesnius ūglius ir visus pasirodančius pumpurus.

REKLAMA

Vėliau pastatykite į dalinio pavėsio vietą, atokiau nuo vėjo.

Maždaug po trijų savaičių patręškite.

REKLAMA

Maždaug balandžio pabaigoje pelargonijas jau galima bus auginti balkone (iki pat sezono pabaigos).

Pasirodančius ūglius vis nužnybkite, o gegužės mėnesį nustokite tą daryti. Vėliau leiskite augalui žydėti.

REKLAMA

Viso žydėjimo laikotarpiu tręškite pelargonijas kas 10 dienų (vadovaukitės instrukcijomis, kurios pateiktos ant trąšų pakuotės).

REKLAMA

Taip pat galite pasinaudoti gėlių augintojų rekomendacijomis:

„Jei lieka mielių, sutrinu jas į vandenį ir palaistau visas gėles. Mano mama pelargonijas tręšia tik mielėmis, į vandenį įtrupina mielių gabalėlį, kai mišinys šiek tiek pastovi, ji laisto augalus. Tokių didelių žiedų dar niekada nesu mačiusi“, – Evka Cíbiková.

REKLAMA

Jums reikės:

REKLAMA
  • 2,7-3 l nusistovėjusio vandens
  • 100 g mielių (dviejų su puse kubelio)
  • 0,5 stiklinės cukraus

Mieles ištirpinkite nedideliame kiekyje šilto vandens ir tada supilkite į didesnį indą su vandeniu ir cukrumi.

REKLAMA

Uždenkite marle ar kitu audiniu ir palikite pastovėti. Kartas nuo karto pamaišykite.

Pasibaigus fermentacijos procesui (tą  išduos paviršiuje atsiradę burbuliukai), trąšos bus paruoštos. 1 stiklinę trąšų praskieskite 10 l nusistovėjusio vandens ir palaistykite pelargonijas kartą per 2 savaites!

REKLAMA

„Į 10 litrų vandens dedu 1 kubelį mielių, palaukiu, kol atsiras putos, ir suberiu pelenus“, – Františekas G.

REKLAMA

„Naudoju avių mėšlą. Trąšos turi būti gerai subrandintos, kompostuotos, o geriausia – išdžiovintos ir sumaltos. Šias trąšas perku iš vietinio ūkininko – vienos pakuotės man užtenka visai vasarai.

Žinoma, kur kas paprasčiau įsigyti jau paruoštų trąšų, kurių galima rasti kiekvienoje sodo prekių parduotuvėje. Vis dėlto, reikia nepamiršti, kad pelargonijoms yra labai pavojingas pertręšimas, todėl trąšos turi būti naudojamos saikingai. Trąšos yra puiki apsauga nuo pelėsio ir kitų pavojų.  Tai yra gryna gamtos jėga!“ – Milada G.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].